idezojelek

Hatalmas erőtér létesült a Kárpát-medencében

A sajnálatos események miatt ezekben a hetekben Ukrajnára figyel a világ.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined

A sajnálatos események miatt ezekben a hetekben Ukrajnára figyel a világ, és nem kérdés, hogy elsősorban a háborús övezetekben élők, főként ukránok, elképesztően sokat szenvednek a fegyveres harcok miatt. A média jóvoltából egymás után érkeznek a hírek a lebombázott épületekről, a civil áldozatokról, a menekülő milliókról, miközben mindkét fél jelentős veszteségeket szenved a harctereken is. Ne múljon el a békéért mondott fohász nélkül egyetlen pillanat sem! 

Magyarként kötelességünk megemlékezni a magyar áldozatokról is, többen ugyanis katonaként hősi halált haltak Kelet-Ukrajnában. Imádkozzunk az elhunytakért, a családjaiknak pedig ezúton is szívből jövő, őszinte részvétemet fejezem ki. Döbbenetes az is, ahogy a háború miatt útnak indult menekültek áradata valósággal – reméljük, csak ideiglenesen – átrajzolta Kárpátalja etnikai térképét. A magyarok jelentős része, érthető módon, az anyaországban keresett menedéket, Kárpátaljára pedig főként Harkivból és Kijevből érkeztek menekültek. A háború miatti veszteség felbecsülhetetlen. 

Ezekben a nehéz időszakokban szinte mindannyian feltekintünk az égre. A hitükben gyenge emberek átkozódnak és szitkozódnak, és az Istenen kérik számon a történteket. Az ateista ember visszatérő kérdése, hogy ha van Isten, akkor miért engedi meg ezt a szörnyű pusztítást. A hívő ember ugyanúgy felnéz az égre, de ő imádkozik. Kéri az Urat, hogy vessen véget a vérontásnak. Fontos azonban, hogy semmiképpen nem követel, és minden körülmények között ki tudja mondani: legyen meg az Isten akarata. Tudja ugyanis, hogy még ha nehéz is megérteni azt, ami éppen történik, semmi sincs ok nélkül, legfeljebb mi nem találunk rá magyarázatot. S a hívő ember tudja azt is, hogy az Úr megvédi az övéit, és a bajban, a nehéz időszakokban is jeleket küld, sokszor a legváratlanabb módon. Ilyen jel volt a magyaroknak a hír, hogy sok évtizedes várakozás után megépítik Budapesten, a Normafánál, a Szent Anna-réten az engesztelő kápolnát. S ilyen fontos jel az is, hogy éppen ezekben a nehéz hetekben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócs és a Csíksomlyót is magában foglaló Csíkszereda testvértelepülések lettek. Ezzel felfoghatatlan és felbecsülhetetlen erőtér létesült a Kárpát-medencében, egy olyan erős kötelék, amely nemcsak a hívőket, de minden magyart összeköt határon innen is túl. Ezek az összekapaszkodások nagyon erős kapcsot jelentenek a községek, városok között. Most, az ukrajnai háborús helyzet kapcsán is sok esetben előfordult, hogy egy-egy kárpátaljai közösség segítségére éppen a testvértelepülése sietett, és tartós élelmiszerekkel, gyógyszerekkel vagy éppen pénzzel próbált enyhíteni a nehézségeken. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máriapócs és Csíkszereda összekapcsolódása azonban több mint testvérkapcsolat, hiszen Mária-kegyhelyként külön-külön is hatalmas erővel rendelkeznek, és ezek a pozitív energiák most még inkább összekapcsolódnak. Ezzel egy olyan, részben spirituális tengely jött létre, ami hiszem, hogy ki fogja állni az idők próbáját. Biztos vagyok benne, hogy a Szűzanya, akinek Szent István királyunk Magyarországot az oltalmába ajánlotta, különös figyelemmel lesz a most létrejött kötelékre. A mostani testvértelepülési összekapcsolódásról is eszembe jut a Pió atyának tulajdonított prófécia, amely szerint „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük.” Egyre több jel utal arra, hogy hazánkra valóban különös gondja lehet az égieknek. Fontos azonban, hogy alázattal felfelé tekintsünk, ne térjünk le az útról, és tartsuk a jó irányt, kéz a kézben egymással!

Borítókép: Füst száll fel egy robbanást követően az ukrajnai Lviv közelében 2022. március 18-án (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.