idezojelek

Sós Fedő titokzatos története

Az értékrendszerekről folytatott párbeszéd teljességgel haszontalan és felesleges.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined

Létezik a Facebookon egy különleges oldal. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára időről időre közöl frissen feltárt vagy valamiért érdekes állambiztonsági jelentéseket. Az ember ezeket a leggyakrabban hitetlenkedve olvasgatja, döbbenten figyeli, és egyszerűen nem hiszi el, hogy a kádári valóságba, nem pedig valamilyen csehszlovák vígjátékba csöppent.

Itt van például Sós Fedő esete. Először közlöm a saját ügynöki jelentését, szigorúan az eredeti helyesírással. Akiről 1960-ban írt, valamiért a bögyében lehetett. „S. Mihály. Nagymágócs Tibortelepi lakós. kb. 50 éves. ­Húnyadi T. sz. nek tagja. apjának. 14 kh. földje vólt ártézi kúttal, nagyon jó rémhír terjesztő a T. sz ben. iszákós. hazúg, és amenyire csak túdja a dólgót kerüli. Sós Fedő.” Erre a remek ügynöki jelentésre az állambiztonsági tiszt ráfirkantotta az alábbiakat, amelyekből feltárul a „dráma” minden részlete:

Megjegyzés: Az ügynök az első találkozóra 6.30 h.-kor a nagymágocsi temető mellett a megbeszélt helyen megjelent. Elmondotta, hogy nagyon várta már a találkozót, mert a megbeszélt módszereket nem tudta mind megjegyezni. Ezt bizonyítja az általa készített jelentés aláírása. Ugyanis megbeszéltük vele, hogy a jelentést ’Soós’ fedőnéven írja alá, ő erre a következő aláírást tette: Sós Fedő. Elmondotta, hogy a beszélgetésünk során ő úgy értelmezte, hogy a ’Fedő’ szó keresztnevet jelent. Ezt a kérdést tisztáztam vele. Majd a jelentés írás nehézségeiről beszélt!

Ha valaki nem pontosan értené, csak röviden: amikor tehát a beszervezendő ügynökkel közölték, hogy konspiratív módon „Soós” lesz a fedőneve, a szerencsétlen úgy értette, hogy „Sós Fedő név”, vagyis a Fedő voltaképpen keresztnév. Ezért is írta így alá… A Facebook-bejegyzés kommentárjai között egyébként 

a levéltár megjegyzi, hogy ezt az embert, aki a nagymágocsi temetőben reggel fél hétkor már ott álldogált értetlenül, és azt gondolta, hogy a Fedő az név, mert nem tudta, mi a fedőnév, valamint Fülig Jimmyhez járt nyelvtanórára, szóval őt 1961 és 1978 között alkalmazta az állambiztonság.

Két munkadossziéja is fennmaradt pompás jelentéseiből, igaz, a tartótisztjei kifogásolták rendkívül obszcén stílusát, amelyről egyébként nem tudták leszoktatni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer talán bele kellene pillantani azokba a jelentésekbe (ha szabad), megnézni, akkurátusan elemezni, hogyan zajlottak a dolgok 1960-ban Nagymágocson. Hogy miféle alakok írogattak, jelentettek, hazudoztak nem sokkal bonyolultabb tartótisztjeiknek, akikkel csalitosban, temetőben, holdfényben és bokrok mellett konspirációsat játszottak. És az is eszembe jutott, tizenhét év alatt a nyomorult Sós Fedő hány embert nyomhatott fel, kik és hogyan szenvedtek hátrányt azért, mert az apjuknak, mondjuk, artézi kútja is volt, esetleg már kétszer jártak Jugoszláviában vagy a téesz titkárnője szexuális célzattal kiszökött hozzájuk a tehenészetbe.

A Kádár-korszaknak végül is nem a logika, hanem a láthatóság volt a rendezőelve. Ha tudták rólad, hogy valahol ott vagy, ott lehetsz, ahol lenned kell, máris a rendszerhez tartoztál. Engedelmes alattvalóként gondoltak rád, olyasvalakire, aki nem lépett le az országból, ezért szintén részt vesz – mert részt kell vennie – a szocializmus építésében. Ha azonban artézi kútja volt a faternak, esetleg négyelemis bunkókat szabadítottak rád, hogy kiszimatolják teljesen lényegtelen életeseményeidet, valamint frappáns jellemzéseket írjanak munkatempódról

 („amenyire csak túdja a dólgót kerüli”). Megnyugtató továbbá, hogy a rendszer a magyar tanyavilágban is remekül működött, igaz, csak helyi értéken pislákoltak az információk, de csodát ne várjunk, a szegény tartótisztnek is élnie kellett valamiből.

Vajon mi lett a sorsa Sós Fedőnek? Miféle ügyekre vetette rá magát? Feljelentette a saját rokonait is, vagy csak a haragosait? Szinte biztos, hogy már nem él, ha mégis igen, akkor a kétdossziényi jelentés nyilván kedves fiatal­kori nosztalgia számára. Viszont vélhetően itt van velünk Sós Fedő becses családja, valamint szellemi leszármazottai, harcostársai. Ők is roppant plasztikusan szemlélik a világot, amennyire csak lehetséges, politikai véleményt is alkotnak a világról. Ha le kellene írniuk, amit éreznek, tapasztalnak, így festene a 2023-as jelentés: „O1G lóp csal és sanyargassa a embereket meg ótt vannak a stadiónók is, az oktatásegésségügyben sz…r a helyzet (ne felejtsük az obszcén stílust! – a szerző), javaslóm hogy nyúgati országókbol vonnyák be az eurot meg csukják le sitre a fideszt. Sós Fedő Family Trust.”

Tudom, hogy már a régi bölcsek is kedvteléssel tekintettek a balgákra, de – legyünk őszinték – csak ideig-óráig működik a recept. A Magyar Néphadseregben jókat röhögtünk az első pár napban, utána pedig fásultan, végül pedig teljesen gépiesen teljesítettük a feladatainkat. Előfordul, hogy a gondosan adagolt hülyeségtől telítődik az ember, aztán csak arra vár, hogy minél hamarabb megszökhessen a maga külön bejáratú világába a rideg valóság elől. Csakhogy Sós Fedőékkel voltaképpen együtt élünk, ők is a valóságunk részei. 

Éppen ezért ha jobban belegondolunk, általában az a szokásos közéleti eljárás, hogy a Sós Fedők egy részét meg kell téríteni valamely hasznos ügynek, aki pedig nem hajlik a jó szóra, arról tudomást sem veszünk. Fecserészhetünk persze humanizmusról, általános választójogról, méltóságról, meghallgathatjuk ezerszer is ateistáktól, hogyan kellene nekünk – nekik persze nem – keresztyén módra gondolkodnunk, de az értékrendszerekről folytatott párbeszéd teljességgel haszontalan és felesleges.

Azonban a palackpostába Sós Fedő jelentéseit is bele kell rejteni. Hogy valamikor majd hírt adjon egy kései civilizációnak, pontosan mi folyt ebben az országban 1960-ban. Az elnyomatás, elhülyülés, legyőzöttség mértékéről ne csak személyes, gyújtott hangú beszámolók maradjanak fenn, hanem az is, hogy ki a legjobb rémhírterjesztő a téeszben.

 A Sörgyári capriccióban ott a bőbeszédű Pepin bácsi, aki egyrészt nyilvánvalóan nem normális, másrészt néhányan rá emlékszünk a legélénkebben, nem is Maryskára vagy Francinra. Írói szemmel nézve kétségtelen, hogy az örökkévalóságban is összecsókolózunk a bolondokkal. Hogy miért, magam sem tudom. Talán a görög színházból származik a megoldás: minden színész maszkot viselt, és ezeken a maszkokon ábrázolták az adott figura érzelmi állapotát. Valóság, álom, érzelmek, jellem – minden ott örvénylik a színpadon, de a valódi arcot a néző nem láthatja. Persze olykor a nyomorúságon is nevetnek az emberek. De hogy az árulókra, hazugokra, besúgókra miféle maszkot kellene ráaggatnunk, arról valószínűleg sokáig tudnánk vitatkozni. Az én válaszom mindenesetre már régen megvan.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.