idezojelek

Felelősségvállalás

Alapos kivizsgálás után pontosan meg kell fogalmazni, mi is történt valójában a Nemzeti Színházban, hogy máskor ne fordulhasson elő hasonló eset.

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined
Fotó: Hegedüs Róbert

Az első szó az együttérzésé, ezért gyors felépülést és fájdalommentes gyógyulást kívánunk Szász Júliának és Horváth Lajos Ottónak, akik a Nemzeti Színházban szenvedtek előadás közben súlyos munkahelyi balesetet. Biztosak lehetnek abban, hogy nagyon sok színházszerető ember szorít most értük, és ki imával, ki aggódó gondolatok sokaságával igyekszik erőt adni nekik szenvedéseik elviselésére.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második szó a felelősségről kell szóljon és annak vállalásáról. Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezetőjéhez méltó módon nézett szembe azzal a felelősséggel, ami vezérigazgatóként az eset miatt a vállára nehezedett, kertelés nélkül vállalta azt, és tisztségéről lemondott. Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze szerint egy ilyen helyzetben ez természetes lépés

És bár egyetértek vele, annyit azért megjegyeznék, hogy egy természetellenes korban muszáj meglátni és elismerni a természetes viselkedést, nehogy a percemberkék a felelősségvállalás totális hiányát tegyék normává. Mindennap tapasztalhatjuk politikusoktól, magas beosztású vezetőktől, hogy azt igyekeznek elhitetni, normális az, ha nem tolják helyre az általuk kizökkentett időt. 

Vidnyánszky Attila lemondásával bebizonyította, hogy nem csupán nagy művész, hanem mindannyiunk elé példaként állítható nagy formátumú ember is.

Lemondását azonban Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el, azzal csak a színházban történt baleset vizsgálatának lezárulta után kíván foglalkozni. 

Mondhatni ez is természetes. Hiszen a nemzeti kultúráért felelősséget viselő vezetőként a lehető legkörültekintőbben kell eljárnia ebben az esetben. 

Tragikus balesettel érne föl ugyanis vezető nélkül hagyni, a vezetőváltás soha nem sérülésmentes traumáival megterhelni azt az intézményt, amely zászlóshajója a nemzeti kultúra értékőrzésének úgy, hogy közben az egyik leg­innovatívabb közössége a magyar kultúra intézményrendszerének, a legmerészebb újításoktól sem riad vissza, és a magyar színházi szcéna nemzetközi ismertségének és elismertségének is a legaktívabb szereplője és alakítója. 

A lemondott igazgató helyezheti minden más elé a felelősségvállalás megfontolásait, derékba törheti saját művészi és intézményvezetői karrierjét. Erős, sokat próbált ember, nyilván hamar föl tud állni egy ilyen kudarc után is. Ám a miniszter okkal és joggal helyezi minden elé a Nemzeti Színház és a nemzeti kultúra érdekeit. 

Ahogy Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója fogalmazott, a traumán átvezetni a társulatot is Vidnyánszky Attila hivatott.

Hasonló tartalmú közleményben álltak ki mellette a magyar kultúra intézményrendszerének ismert vezetői, úgymint Káel Csaba, Demeter Szilárd, Fekete Péter, Kálomista Gábor, Turi Attila, az MMA nemrég megválasztott elnöke és a Magyar Teátrumi Társaság négy alelnöke. 

Mindannyian azon a véleményen vannak, hogy példátlan veszteség érné a magyar színházművészetet, a magyar nemzeti kultúrát, ha Vidnyánszky Attila távozna, ezért maradnia kell a Nemzeti Színház élén, és abban bíznak, a miniszter nem fogadja el a lemondását. 

Valamennyien egyetértenek abban is, hogy a színház veszélyes üzem, sajnos ebből fakadóan mindig adódhatnak balesetek, mint az élet más hasonlóan veszélyes területein. Alapos kivizsgálás után pontosan meg kell tehát fogalmazni, mi is történt valójában, hogy máskor ne fordulhasson elő hasonló eset.

De a virtuális térbe most is kirajzó kárörvendőket, a mocskos szájú kommentelőket, a Vidnyánszky bukásán élcelődő cinikusokat és a balesetet politikai színezetűvé hazudó közérzetrombolókat jobb, ha meg sem halljuk. Inkább nézzen meg mindenki egy előadást a Nemzetiben.

Borítókép: Vidnyánszky Attila (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.