Nem lesz automatikus kártérítés

A Befektető-védelmi Alap által nyújtott kártalanítás egymillió forintig száz százalék, az efölötti részre 90 százalék, de nem haladhatja meg a 20 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

MD
2015. 02. 26. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB azt is kiemeli, hogy a Beva a kártalanítási eljárást akkor indítja meg, ha megindul a Buda-Cash Brókerház felszámolása. A Beva ekkor a kártalanítási eljárás összes részletéről közleményt tesz közzé a saját honlapján és a sajtóban.

A jegybank rögzíti: lesz elég pénz a kifizetésekre: a Beva rendelkezésre álló vagyona jelenleg 12 milliárd forint, de ha ez nem nyújt elég fedezetet, az alap rendkívüli befizetés elrendelésével, illetve hitelfelvétellel fog gondoskodni a hiányzó kártalanítási fedezet biztosításáról.

Most kezdődik az igazi botrány

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója

Így juthatnak hozzá nyugdíjukhoz a DRB ügyfelei

Kettős könyvelést vezetett a Buda-Cash?

Az ügyfélfogadás szünetel

De ki is az a bróker?

Bukhatja a pénzét a siklósi önkormányzat

Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak

Saját csapdájukban a Buda-Cash ügyfelei

A kérelmeket ingyenesen letölthető formanyomtatványon kell majd benyújtani a Bevához, és csatolni kell hozzá a követelés alapjául szolgáló szerződést. A benyújtás módját a közlemény fogja meghatározni.

Az MNB kiemeli, hogy a kártalanítás egymillió forintig száz százalék, az efölötti részre 90 százalék, de nem haladhatja meg a 20 000 eurónak megfelelő forintösszeget (mintegy 6 millió forint). A kártalanítási összeghatár a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják ki.

A kártalanítás kizárólag forintban történik, tehát a devizában fennálló követelést a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják át. A kártalanításnál a jogi és természetes személyekre vonatkozó szabályok megegyeznek, ugyanakkor a tőkepiaci törvény kizárja a biztosítás alól többek között a Buda-Cash Brókerház Zrt. közvetlen és közvetett tulajdonosait és hozzátartozóit, valamint a helyi önkormányzatokat és a költségvetési szerveket. A jegybanki tájékoztató szerint a kártalanítás a devizakereskedelmi ügyletekre is kiterjed.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyfélfogadása szünetel, nem fogad transzferre, utalásra és kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem.

Csütörtöktől az MNB az ideiglenes intézkedés időtartama alatt kifizethető betétek és források összegét 60 000 forintban maximalizálta. Ezzel kapcsolatban a jegybank kifejti: ha az ügyfélnek magánszemélyként lakossági számláján felül mint egyéni vállalkozó külön pénzforgalmi számlája is van, akkor a korlát külön-külön vonatkozik rá mint egyéni vállalkozóra és mint magánszemélyre. Ha pedig a lakossági bankszámla felett 2 tulajdonos (ügyfél) rendelkezik, akkor a limit az alapösszeg duplája, vagyis 120 000 forint.

A DRB bankcsoportnál lévő hiteleket az ügyfeleknek „lehet és kell is” fizetniük, az adósok kötelezettségeit az MNB rendelkezései nem érintik. A DRB bankcsoportnak az intézkedések ellenére is teljesítenie kell az elszámolási törvény szerinti kötelezettségeit – emeli ki a jegybank.

A bankok tevékenységi engedélyének visszavonása esetén a betétesek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítására számíthatnak. Az OBA az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. A rendelkezésre álló adatok szerint a betétesek túlnyomó többségét az OBA garantálja.

Az nem fordulhat elő, hogy az OBA-nak nincs elég pénze a kártalanítás kifizetéséhez: ha a kártalanítási összegeket már nem fedezik a tagok általi befizetések, úgy az OBA-nak törvényi lehetősége az MNB-től majd a pénzpiacon állami garancia mellett hitelt felvenni. Az MNB már tájékoztatta az OBA-t, hogy a hitelfelvétel lehetőségét biztosítja számára, így a betéteseknek történő jogos kártalanítások minden körülmények között teljesülhetnek majd – olvasható a tájékoztatóban.

Mivel több mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja az államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten az M1 Híradónak és az MTI-nek.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója február 26-án 15 óra 06 perctől, korlátozással: csak zárás alkalmazására, határozatlan időtartamra visszaállította a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a származékos szekcióban - tette közzé a BÉT csütörtökön a honlapján. A tőzsde február 24-én függesztette fel a Buda-Cash Brókerház kereskedési jogát különböző jogcímeken a részvény és a származékos szekcióban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsde közleménye szerint február 26-án fax üzenetben kérte, hogy a BÉT csak zárás funkció alkalmazásával történő korlátozással állítsa vissza a tőzsdetag kereskedési jogát a származékos szekcióban. A BÉT a határozat indoklásában ismerteti: a kereskedés során adódó olyan rendkívüli helyzetben, amikor a kereskedés nem folytatható le a kereskedésre jogosult tőzsdetagok, vagy a piac súlyos érdeksérelmének veszélye nélkül, a tőzsde a Kereskedési Kódexben meghatározott szabályok szerint jogosult a kódex előírásaitól átmeneti időre eltérni.

Kedden, miután kiderült, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során (fedezet nélküli, úgynevezett százszoros tőkeáttétellel kötöttek üzleteket a svájci frank árfolyamára spekulálva), azonnali hatállyal felfüggesztette a jegybank a Buda-Cash tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendelt ki és kifizetési korlátozást rendelt el a DRB bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézetnél. Akkor ügyfelenként egymillió forintban korlátozta a kifizethető betétek és más források maximális összegét. Windisch László, az MNB alelnöke szerint a kár akár a százmilliárd forintot is elérheti.

 

Szerdán az MNB bankszünnapot rendelt el az érintett bankcsoportoknál, így az ügyfelek nem férhettek hozzá bennrekedt pénzeikhez. Csütörtökön az MNB azt közölte, hogy a DRB bankcsoport fiókjaiban a megszokott ügymenetnek megfelelően folyamatos az ügyfelek kiszolgálása és a betétesek kifizetése. A közlemény szerint minden bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzállománnyal, a jegybank által ügyfelenként megszabott 60 ezer forintos maximális limit erejéig. A jegybank szerint bízni lehet abban, hogy a délelőtti órákban helyenként tapasztalt átmeneti erős ügyfélérdeklődés intenzitása a továbbiakban csökken. Hozzátették azt is, hogy a fióknyitás technikai okokból két egységnél elmaradt, és ezekből a legközelebbi fiókba irányították át az ügyfeleket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.