A Michelin csillagos éttermeket kevés átlagkeresetű fogyasztó látogatja, aminek fő oka, hogy míg egy koncertjegy esetében tömegek perkálnak ki 100-200 eurót, a többség számára szokatlan, hogy ugyanennyit áldozzanak egy vacsorára. Márpedig a csillagos éttermek jelentős részében nincs á la carte étkezésre lehetőség, vagy benevez az ember a teljes menüre egy olyan összegért, mely a jelzett intervallum felső határához közelít, (esetleg annak felette is van), vagy lemarad az élményről.
Vannak persze kivételek, mint az Essencia, vagy a Borkonyha, de ezekben az éttermekben is nehezen ússzuk meg 100 euro alatt három fogás megrendelését, itallal és szervízdíjjal együtt számolva. A fine dining egy szűk, egyszerre értő és fizetőképes fizetőképes réteget céloz meg. S ez nagyjából igaz a Michelin kalauzra, még akkor is, ha az eleve jó ár/érték arányuk miatt kiemelt Bib Gourmand, valamint ajánlott ún. „tányéros” helyek között a Kistücsöktől a Horgonyzóig akad több is, ami bárki számára elérhető.
A Dining Guide kalauz által a fogyasztók figyelmébe ajánlott kb. 300 egység jelentős része – valamennyi street food és más „alternatív” hely – ezek közé tartozik s a 168 pontozott éttermek között is szép számmal akadnak olyanok, melyek nem a fine dining közönségét célozták meg, hanem a középosztály vendéglőbe járó részét. Hogy messzebb ne menjünk, a kalauzba idén ismét bekerült a Budapest Gourmet-ra is meghívott kunmadarasi Ferdinánd bisztró, mely nem ahhoz képest kedvező árfekvésű, hogy milyen kellemes az atmoszférája, mennyire kedves a kiszolgálás s milyen jó minőségű mindaz, ami a tányérra kerül, hanem abszolút értékben. De remek ár/érték arányban ehetünk a Dabas deliben, a Piac 42-ben vagy a Hargitához címzett békéscsabai kisvendéglőben is, s még sorolhatnám. A Dining Guide a nagyközönséghez szól.
Vélhető, hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy azért várom a kalauz megjelenését évről évre, lassan több, mint tíz esztendeje, hogy végiglapozzam s azt vegyem számba, hogy van-e benne olyan hely, mely megnyitásának híre nem jutott még el hozzám.
Ezek – mert mindig vannak ilyenek – rögvest a célpontlistám élére kerülnek.