idezojelek

Elfogynak az ünnepek?

Budapest a kommunisták Waterloojaként vonult be a világtörténelembe.

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor remek ünnepi beszédet mondott Veszprémben. Remélem, örökbecsű gondolataiból például ez is önbeteljesítő jóslattá válik: „Ahogy a nemzet alaptörvénye mondja, idézem: ezek bűnöző szervezetek voltak, és vezetőik el nem évülő felelősséggel tartoznak az ’56-os forradalom vérbe fojtásáért is. S ha jól látom, az MSZMP utódpártja már mikroszkopikus méretű. És nincs kétségem, hogy az utolsó kommunisták menekülőútjaként megtervezett, utolsó baloldali párt is ott végzi majd, ahol ’56 szelleme szerint végeznie kell…”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar történelem szemétdombján. Persze erre még várni kell. A kommunisták honi menekülőpártjai (sőt az eredeti bolsevikok fosszíliái is) köszönik szépen, egész jól érezték magukat Budapesten a mai küzdelmeink szemszögéből talán legfontosabb nemzeti ünnepünkön, október 23-án. Maga a főőslény, Gyurcsány Ferenc például odáig vetemedett, hogy visszamerészkedett a 2006-os tetthelyre, az általa állíttatott városligeti Vaskeféhez, ahol így hablatyolt: 

Ma megemlékezik a hivatalosság és tőlük távol, mindenfajta értelemben megemlékeznek az ünnep őrzői, mi. Vannak, akik eltolják maguktól az ünnep gondolatát, üzenetét, megfordítják, kifordítják, hamisítják. Ők az állam, a hatalom emberei. És vagyunk kevesen, mi tagadás, egyre kevesebben, akik őrizzük az ünnep szellemiségét! 1956 függetlenségi, szabadságharcos küzdelme az origó, ahonnan a mi függetlenségi küzdelmünk indult. […] Áldás legyen a hősökre, a mártírokra és Magyarországra!

Karácsony Gergely pedig az Oktogonhoz hívta a vércivileket, hogy ott, ’56 nagyobb dicsőségére, a demokratikusan megválasztott, kétharmados többséggel felruházott kormányunk likvidálásáról, akasztásról, bebörtönzésről, puccsról ábrándozzanak, Budapestet pedig a BLM-mozgalom seattle-i anarchista kormányzóságához hasonló városállammá nyilvánítsák. Innentől a 444-et idézem: „Az Egységes Diákfront és az ADOM képviselői léptek színpadra. Kiss Gergő, Machac-Tóth Mia, Merucza Tibor Alex és Perlaki-Borsos Noel az eddigi legkeményebb beszédet mondta. Egyikük felidézte, hogy elő kéne már venni a régen feledésbe merült koktélt, aminek a receptjét ’56-ban még tudták. – Várjuk meg tényleg, míg megrohad a narancs, vagy megfacsarjuk, ha egyszer már megérett rá? – tették fel a kérdést, majd egyikük így kiáltott fel: Kaszára, kapára és addig folytassuk k…rva nagy erővel, amíg ez a tetűláda diktátor a nyakunkon van! […] Most is elüldöztük a diktátort Budapestről.”

 

A pár száz fős „tömeg” mindezt nagy üdvrivalgással és bősz orbántakarodjozással fogadta. Mindezeket végignézve felmerül a kérdés: a magyar nemzet egyik legnagyobb teljesítményének, 1956-nak az ünnepén miért engedjük át Budapestet a komcsi menekülőpártoknak, az ügynökszervezeteknek és a hozzájuk csapódó elmeháborodottaknak? 

Miért tőlük hangos a nemzet fővárosa ezen a szent napon, miközben a pesti srácok unokái és szellemi örökösei búsan várják a sorukat az Országháznál vagy otthon ülnek a tévé előtt? Persze volt néhány program, és ezúttal is látványosra sikerült a Rákóczi Szövetség október 22-i műegyetemi felvonulása (színvonalas beszédekkel), de ez igencsak kevés.

Tudjuk, 1956 éppúgy fontos teljesítménye a vidéknek is, hiszen Budapesten még csak épp felvonult a tömeg, amikor Veszprémben vagy Debrecenben már bátran szembeszegültek a magyarok a kommunista elnyomókkal és jelképeikkel. Magam is tudok erről családi történettel szolgálni: Huth Márton nagyapám hetekig bujdokolt a Tamási környéki tanyákon, amikor a szabadságharc leverése után nyakra-főre keresték a nemzetőröket. Aztán elfogták, megpróbálták internálni és hamis vallomásra kényszeríteni, pedig a bűne csak annyi volt, hogy – a népharagtól is megóva azokat – begyűjtötték és letartóztatták a köz­ség kommunista vezetőit.

 

Miniszterelnökünk tehát nagyon helyesen teszi, ha 1956 fontos vidéki helyszíneit tiszteli meg jelenlétével – különösen egy olyan időszakban, amikor egy esetleges békemenet vagy nagyszabású tömegdemonstráció résztvevői valóban terrorveszélynek és aljas provokációnak volnának kitéve. Ám az mégsem helyes, hogy a fővárost csak így feladjuk. Hol vannak a polgári szalonok, az öntevékeny nemzeti körök, a kormányzat számos emlékezetpolitikai műhelye és intézménye, a helyi politika és mindenki, akinek október 23. jelent valamit? Miért nem segítik ezeket az ünnepi kezdeményezéseket az 1956-os emlékév mintájára a technikai költségek támogatásával? Itt, a nemzeti oldalon hogyan lehetünk ennyire fásultak és restek?

A nagyvilágnak 1956-ban igenis sokat jelentett Budapest bátorsága. Miként Murányi Levente elítélt ’56-os diákforradalmár hétfőn, a Polgári Mulatóban megfogalmazta: a szabadságharcosok a bolsevikok Achilles-inába szúrták lándzsájukat. Bár a forradalom elbukott, de a seb sosem gyógyult be a Lenin-pártiak lábán, sőt elfertőződött, és végül összeroskadt a fenevad. 1956-ban az egész világ szívét megdobogtatta a hősies ellenállás és a pesti srácok felfoghatatlan bátorsága, a megszállók kilőtt tankjainak és Budapest büszke barikádjainak a képsora. Más hasonlattal: Budapest a bolsevikok Waterloooja, itt kaptak akkora ütést, amiből már sosem tudtak felállni. Hogy másra ne utaljak: a nyugati világ két legerősebb kommunista pártja, a francia és az olasz az ’56-os forradalom hatására ment tönkre és hiteltelenedett el, Moszkva pedig egyre-másra kompromisszumokra kényszerült a következő évtizedekben.

Nem folyt tehát hiába a pesti srácok, a magyar emberek vére, miként arra Orbán Viktor is emlékeztetett Veszprémben, amikor úgy fogalmazott: „Hatalmas erő költözött belénk, és megremegtek a kommunista uralom tartópillérei.” A forradalom 34 évvel később végül beteljesült, Magyarország újra szabad és szuverén ország lett – a rendszerváltoztatás ismert hibái és a fiaskók ellenére is.

Nemcsak 1848-ban és 1956-ban győzedelmeskedett a pesti utca, hanem 2006-ban is, amikor a bolsevik restauráció és az országrontó, hazug Apró–Gyurcsány-kormányzás ellen teljes nemzeti összefogás jött létre.

A Fidesz finomabb politikusai csörgőórákkal, a bátrabbak folyamatos jelenléttel és kiállással, nemzeti ikonjaink, köztük Makovecz Imre, Wittner Mária vagy Tőkés László fiatal, önkéntes és valóban civil szervezők közreműködésével, tízezrek megmozgatásával, a nemzeti radikálisok pedig erővel és kérlelhetetlenséggel szegültek szembe a hatalommal. Akkor Gyurcsány és Gergényi pribékjei még le tudták verni a forradalmat, de az 2010-ben végül mindent elsöprő és máig kitartó győzelmet aratott.

A pesti utca, mely már annyiszor győzedelmeskedni tudott, továbbra is minket illet! Nem pedig a zavarosan szövegelő dollárkomcsikat és a lámpavasakról álmodozó csőcseléket. Hadd idézzek fel egy másik beszédet! 1989. június 18-án hangzott el, Nagy Imre újratemetésén, melyről nemcsak tisztelői, de Orbán Viktor ellenfelei is elismerik, hogy a rendszerváltoztatás talán legnagyobb hatású felszólalása volt. Ebben a mai miniszterelnök figyelmeztetett: „Mi nem érjük be a kommunista politikusok semmire sem kötelező ígéretével, nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt, ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk. Csak ezen a módon kerülhetjük el az újabb koporsókat, a maihoz hasonló megkésett temetéseket.”
Márpedig az uralkodó párt és annak menekülő alakulatai, ha tehetnék, ma is erővel ragadnák meg a hatalmat, és ma is szemrebbenés nélkül alkalmaznának erőszakot saját nemzetük ellen.

A mi feladatunk az, hogy erre soha többé ne adjunk nekik lehetőséget. Ne engedjük őket az 1956-os forradalom magasztos színhelyein gyűlölködni, ne engedjük át nekik Budapestet!

Mert nemcsak a 48-ból, de 1956-ból és 2006-ból sem engedünk!

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszerelnök beszédet mond Veszprémben 2023. október 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.