A választások éve – ez történt 2014-ben

Az év végeztével számvetést készítünk – hajlamosak vagyunk egy adott időszakot csak a legutolsó részének történései alapján értékelni, de most bizony visszanyúlunk január 1-ig.

2014. 12. 30. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei esztendő hozott néhány fontos változást. Január elsejével például életbe lépett a diplomás gyed, az uniós pénzek ügyei pedig az egyes tárcák pályázati alrendszereibe kerültek – az NFÜ megszüntetésével pedig a Miniszterelnökség alá vonták a koordinációt. További változásokról ITT olvashat.

Paks ügyében a balliberális ellenzék egy ideig folyamatosan ostrom alatt tartotta a kormányt. Február 6-án mindazonáltal az Országgyűlés döntést hozott a bővítésről, aminek árát 21 esztendő alatt térítjük meg a létesítő Oroszországnak. Az Együtt–PM még népszavazást is szeretett volna erről, de az Ab alkotmányellenesnek minősítette a kezdeményezést.

A kormány (még Orbán Viktor előző kabinetje) következetesen hangoztatta hazánk energiabiztonságának szükségességét, így március végére létrejött a hazánkat Szlovákiával összekötő gázvezeték. Hogy a Déli Áramlat kútba esése után mi lesz, ma még nem megjósolható, mindenesetre az oroszok továbbra is fognak tudni gázt adni a kontinensnek – amire szükség is van –, csak éppen valószínűleg drágábban, mert az új vezeték hatalmas kerülővel épül meg. A labda ezzel kapcsolatban Brüsszel térfelén pattog.

Februárban megkezdte a kormány a pénzügyi rezsicsökkentést: az új törvény alapján havi két alkalommal ingyen juthatunk hozzá saját pénzünkhöz a bankautomatákból, 150 ezer forintos határig. A lakosság pénzügyeit helyreállítandó Ab-határozat is született az egyoldalú banki szerződésmódosítások tilalmáról márciusban.

Júliusban aztán az Országgyűlés elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt, ami lehetővé tette a bankoknak, hogy bíróság előtt bizonyítsák: tisztességesek és érvényesek voltak egyoldalú szerződésmódosításaik. Szeptember 24-én ezt követte az elszámolási törvény parlamenti elfogadása, amelynek alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetésekkel kapcsolatban. Novemberben jött aztán a devizahiteleseket megsegítő újabb törvények sora. A fair bankokról szóló passzus szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamatemelést, a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály pedig előírja, hogy a hiteleket piaci árfolyamon váltják át, de a devizahitelesek törlesztői összességében 25-30 százalékkal csökkennek.

A kormányzat Tarlós Istvánnal és uniós együttműködéssel Budapest élhetőbbé tételébe is belevágott az idén befejeződött ciklusban. Március 15-én, a nemzeti ünnepen átadták a megújult Kossuth teret és egy sor más felújítást is befejeztek ebben az időszakban: a Ferenciek tere környékét, a Zeneakadémiát, kisvártatva a gödröt is, valamint a Várkert bazár is régi fényében tündököl már. Mind közül azonban a legnagyobb: a Demszky-örökség legsúlyosabb terhét, a 4-es metrót is sikerült átadni március végén.

A február 13-án lezárult 2010–2014-es parlamenti ciklusban 154 ülésen 420 határozatot, 4 politikai nyilatkozatot és 859 törvényt alkottak a honatyák. Az egyesülő baloldal a megújult rendszerben is súlyos vereséget szenvedett az áprilisi országgyűlési választásokon – 199 képviselő, határon túli magyarok szavazati joga, egyetlen forduló –, amihez nagyban hozzájárult a baloldalon belüli marakodás, amit csak erősített Simon Gábor botrányos ügye. A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy Simon Gábornak több száz millió forint van bécsi számláján, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselő-jelöltségtől és február 12-i hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

A tavaszi választáson született kétharmados kormányoldali eredményt és súlyos balliberális bukást (199-ből 133 fideszes és KDNP-s honatya nyert mandátumot), tetézte még egy fölényes Fidesz–KDNP-s EP-választási siker (21 mandátumból 12), az őszi önkormányzati választáson pedig újabb öngólt lőtt magának a baloldal „a jeges vödrös videós” Falus Ferenc budapesti indításával, majd a momás Bokros Lajosra cserélésével – eredmény nélkül. (A baloldal választási kudarcának elnyúló belpolitikai hatásairól, az ezt követő kormányellenes tiltakozásokról, André Goodfriend fellépéséről és mindezek geopolitikai mozgatórugóiról külön összeállításban írunk.)

Mindenesetre az ellenzék a fékek és ellensúlyok felszámolása miatt szünet nélkül aggódik, figyelmet nem fordítva egyik-másik alkotmánybírósági döntésre: előbb a túlzott végkielégítések 98 százalékos különadóját dobták el, majd a büntetőpolitika ékkövének számító három csapás törvény egyes elemeit törölték.

Májusban aztán robbant a „norvég bomba”, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter döntése alapján a Kehi vizsgálatot indított a Norvég Alapokból érkező pénzek felhasználásának átvilágításáról, ami miatt a norvégok a folyósítás részleges befagyasztásáról intézkedtek. Gyurcsány Ferenc DK-vezér ezt követően hosszasan toporzékolt amiatt, hogy az antidemokrata budapesti kormánynak talán az uniós forrásokhoz sem szabadna hozzáférnie. Ez ügyben jelképes momentum volt, amikor szeptember 11-én a posztjáról távozó José Manuel Barroso EB-elnök személyesen adta át Orbán Viktornak a forrásfelhasználásról szóló partnerségi megállapodás dokumentumát. Az új EU-s pénzügyi ciklus forrásai pedig október 10. óta elérhetőek a magyar vállalkozások számára.

Ezzel párhuzamosan kezdődött a KáGéBéla-ügy: a jobbikos EP-képviselő máig nem tisztázta szovjet titkosszolgálati kapcsolatát, ami miatt a legfőbb ügyésznek kellett kikérnie a politikus mentelmi jogát az EP illetékes szervétől. Biszku Béla, az 1956-os forradalom utáni megtorlások belügyminisztere ugyanekkor kapta meg börtönbüntetését múltbéli tetteiért, de börtönbe nem kellett bevonulnia Kádár János 92 éves egykori jobbkezének.

Fajsúlyos eseménysort indított a kormánytöbbség néhány új ötlettel, illetve elfogadott javaslattal. Először ugyan még tavasszal, a reklámadó „bedobásakor” haragította magára a Fidesz–KDNP a nyilvánosságot, de a Szabadság téri megszállási emlékmű ellen hetekig, hónapokig tüntettek Budapesten. Aztán Varga Mihály október 21-ei netadós bejelentése hívta utcára a népeket, a távközlési adó kiszélesítését aztán Orbán Viktor maga vonta vissza 10 nappal később a Kossuth rádióban.

November 6-án érkezett a KDNP vasárnapi zárva tartást kezdeményező javaslata, ami a végletekig megosztja a magyar embereket, és bár eleinte úgy tűnt, a 2011-es akcióhoz hasonló sorsra jut az ötlet, mára úgy tűnik, a kereskedelmi szektorban valóban széles körű zárva tartás lesz a vasárnapi napon. December 8-án aztán Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester éves drogtesztet javasolt a 12-18 éves korosztályban, valamint a politikusoknak és az újságíróknak.

Az őszi tüntetéseknek is köszönhetően két hónap alatt 900 ezer szavazót veszített el ősszel a Fidesz és a KDNP. Az M0-s ingyenességének megszüntetését csak az utolsó mérések megjelenése után jelentették be, bevezetve egy új, megyei matricás útdíjrendszert.

Szintén máig ható és a közfelháborodást gerjesztő eseménysor a gólyatábori nemi erőszak ügye: az első esetre, noha a folyamat nem újsütetű, az idei egyik ELTE-s gólyatáborban derült fény, ami után az egyetem hallgatói önkormányzatában hullottak a fejek, hallgatók egyetemről történt kirúgására is sor került. Azóta is sorra derül fény hasonló eseményekre, ami a törvényalkotók figyelmét is felkeltette.

Az év végén a parlament véglegesítette a 2015-ös adóváltozásokat, adókedvezmény jár majd például a házasságkötés után, folytatódik a munkahelyvédelmi akció és népegészségügyi termékadó sújtja a szeszes italokat is a jövőben. A Tisztelt Ház Lenkovics Barnabás személyében új Ab-elnököt is választott. Biztosan nem ennek a hatására, de másnap ónos esőbe fagyott december 2-án.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.