idezojelek

Bródy ingerülten, páros lábbal szállt bele Orbánékba

Tini demokráciáért kiált. Van képe hozzá, elképesztő!

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Felhévizy mindig nagy kedvvel figyeli az ellenzéki orgánumokat legyen szó internetes magazinról, újságról, tévéműsorról vagy rádióműsorról. Ezekből nagyon sokat lehet tanulni. Tűpontosan megmutatják ezek a cikkek, megszólalások, hogy mi jár a baloldali megmondóemberek fejében. Most is egy igazi gyöngyszemre akadt a kutakodása során. 

A Klubrádióban interjút készítettek Bródy Jánossal. Ahol leadták a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes zeneszerző Lesz még egyszer szép a világ című számát. A politikai felhangoktól nem mentes dal kapcsán Bródy egyből nekiesett az Orbán-kormánynak: 

„Amíg az állami rádióban nem hangzik el ez a dal, vagy amíg Pintér Béla nem kap Kossuth-díjat, nem nagyon beszélhetünk demokráciáról. […] Az én történelmi tapasztalatom az, hogy ez a fajta jobboldali és nemzeti romantika előbb-utóbb mindig katasztrófába viszi az országot, mert irracionális.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen megengedő a Tini. A saját számát követeli a rádióba, Pintér Bélának pedig egy laza Kossuth-díjat akar. Mert csak akkor lesz szerinte Magyarországon demokrácia, ha ezek megvalósulnak. Emlékszünk arra, hogy volt idő, amikor az ő számait játszotta rádió és mondjuk a Beatricét, P. Mobilt nem. De azt az időszakot a történelemkönyvek finoman szólva, nem nevezik éppen demokráciának. Az az időszak csak Bródy szerint volt demokrácia, a többi magyar szerint az bizony diktatúra volt. 

Az elmúlt héten Tóth Vera énekesnő volt a vendége Rangos Katalin Jégbüfé című műsorának, ahol a testvérét ért támadásokról beszélve szóba került Tóth Gabi politikai szerepvállalása is, amire Vera példaként felhozta Koncz Zsuzsát és Bródy Jánost, mint politizáló zenészeket:

„Ha ők megcsinálják, akkor tőlük hitelesnek érzed azt, hogy politizálnak. Akár most is. Ők mindig is ezt a szerepet felvállalták magukra. Gabitól nem érezték hitelesnek az emberek, hogy esetleg valamilyen pártnak valamilyen hitvallását képviselje. Tőle nem fogadják ezt el. És én azért mondom azt, hogy aki olyan, mint a Bródy vagy a Koncz, ott rendben van ez, mert ott az a brandnek az egyik része. […]”.

Tóth Vera úgy fogalmazott, hogy náluk ez a brand része. Így van ez, ha a baloldali, liberális megmondóember-státust nevezhetjük brandnek. Mert ők bizony szakmányban politizálnak, és ahol csak tudnak kormánykritikát fogalmaznak meg. De tőlük ez természetes, vajon miért? Ákosnál, vagy urambocsá Tóth Gabinál miért nem lehet a politikai állásfoglalás a brand része? Kizárólag azért, amiért szerintük a humor és minden művészeti ág csak baloldali lehet. Arról van szó, hogy a mi módfelett befogadó, elfogadó és haladó gondolkodású liberálisaink nem tűrnek el más véleményt, sőt ha más vélemény fogalmazódik meg egy-egy kollégájukban, művésztársukban azonnal kiközösítik. Elég, ha csak Tóth Gabira és Nacsa Olivérre gondolunk. De kapott itt hideget-meleget Pataky Attilától kezdve egészen Egerszegi Krisztináig mindenki, aki csak halvány jelét is adta, hogy a jobboldalhoz húz a szíve. 

Huth Gergely a Magyar Nemzetben jegyzett egy publit Mező Gábor nemrégiben megjelent A kultúra megszállása című nagyszerű könyvéről, amelyben a következőket írta Bródyról: 

„[…] Korántsem volt olyan ártatlan, ügyefogyott káder, hiszen szakszervezeti vezetőként az 1981-es tatai rocktanácson Aczél György kultuszminiszter embereitől lényegében Nagy Feró és az »elhajló« rockzenészek betiltását követelte. Ami nem meglepő, hiszen a nagy hivatásos lázadó akkoriban Koncz Zsuzsával és Zoránnal az Országos Béketanácsban és KISZ-rendezvényeken tüsténkedett.”

– Szóval ez az ember kiált most demokráciáért. Elképesztő! – gondolta magában Felhévizy, és feltette a lemezjátszójára a legendás Tűzkerék együttes 1978-as iváncsai koncert felvételét és felcsavart hangerővel hallgatni kezdte a zseniális Radics Béla előadásában a Megátkozott embert.

Borítókép: Bródy János énekes, zeneszerző Koncz Zsuzsa budapesti sajtótájékoztatóján 2016. november 8-án. Az énekesnő Vadvilág címmel elkészítette negyvenedik stúdióalbumát, amelyet 2017. március 11-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatott be (Fotó: MTI/Balogh Zoltán )

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.