időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Bródy ingerülten, páros lábbal szállt bele Orbánékba

Felhévizy Félix
2023.09.24. 05:35 2023.09.24. 09:44
Bródy ingerülten, páros lábbal szállt bele Orbánékba

Tini demokráciáért kiált. Van képe hozzá, elképesztő!

Felhévizy mindig nagy kedvvel figyeli az ellenzéki orgánumokat legyen szó internetes magazinról, újságról, tévéműsorról vagy rádióműsorról. Ezekből nagyon sokat lehet tanulni. Tűpontosan megmutatják ezek a cikkek, megszólalások, hogy mi jár a baloldali megmondóemberek fejében. Most is egy igazi gyöngyszemre akadt a kutakodása során. 

A Klubrádióban interjút készítettek Bródy Jánossal. Ahol leadták a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes zeneszerző Lesz még egyszer szép a világ című számát. A politikai felhangoktól nem mentes dal kapcsán Bródy egyből nekiesett az Orbán-kormánynak: 

„Amíg az állami rádióban nem hangzik el ez a dal, vagy amíg Pintér Béla nem kap Kossuth-díjat, nem nagyon beszélhetünk demokráciáról. […] Az én történelmi tapasztalatom az, hogy ez a fajta jobboldali és nemzeti romantika előbb-utóbb mindig katasztrófába viszi az országot, mert irracionális.”

Milyen megengedő a Tini. A saját számát követeli a rádióba, Pintér Bélának pedig egy laza Kossuth-díjat akar. Mert csak akkor lesz szerinte Magyarországon demokrácia, ha ezek megvalósulnak. Emlékszünk arra, hogy volt idő, amikor az ő számait játszotta rádió és mondjuk a Beatricét, P. Mobilt nem. De azt az időszakot a történelemkönyvek finoman szólva, nem nevezik éppen demokráciának. Az az időszak csak Bródy szerint volt demokrácia, a többi magyar szerint az bizony diktatúra volt. 

Az elmúlt héten Tóth Vera énekesnő volt a vendége Rangos Katalin Jégbüfé című műsorának, ahol a testvérét ért támadásokról beszélve szóba került Tóth Gabi politikai szerepvállalása is, amire Vera példaként felhozta Koncz Zsuzsát és Bródy Jánost, mint politizáló zenészeket:

„Ha ők megcsinálják, akkor tőlük hitelesnek érzed azt, hogy politizálnak. Akár most is. Ők mindig is ezt a szerepet felvállalták magukra. Gabitól nem érezték hitelesnek az emberek, hogy esetleg valamilyen pártnak valamilyen hitvallását képviselje. Tőle nem fogadják ezt el. És én azért mondom azt, hogy aki olyan, mint a Bródy vagy a Koncz, ott rendben van ez, mert ott az a brandnek az egyik része. […]”.

Tóth Vera úgy fogalmazott, hogy náluk ez a brand része. Így van ez, ha a baloldali, liberális megmondóember-státust nevezhetjük brandnek. Mert ők bizony szakmányban politizálnak, és ahol csak tudnak kormánykritikát fogalmaznak meg. De tőlük ez természetes, vajon miért? Ákosnál, vagy urambocsá Tóth Gabinál miért nem lehet a politikai állásfoglalás a brand része? Kizárólag azért, amiért szerintük a humor és minden művészeti ág csak baloldali lehet. Arról van szó, hogy a mi módfelett befogadó, elfogadó és haladó gondolkodású liberálisaink nem tűrnek el más véleményt, sőt ha más vélemény fogalmazódik meg egy-egy kollégájukban, művésztársukban azonnal kiközösítik. Elég, ha csak Tóth Gabira és Nacsa Olivérre gondolunk. De kapott itt hideget-meleget Pataky Attilától kezdve egészen Egerszegi Krisztináig mindenki, aki csak halvány jelét is adta, hogy a jobboldalhoz húz a szíve. 

Huth Gergely a Magyar Nemzetben jegyzett egy publit Mező Gábor nemrégiben megjelent A kultúra megszállása című nagyszerű könyvéről, amelyben a következőket írta Bródyról: 

„[…] Korántsem volt olyan ártatlan, ügyefogyott káder, hiszen szakszervezeti vezetőként az 1981-es tatai rocktanácson Aczél György kultuszminiszter embereitől lényegében Nagy Feró és az »elhajló« rockzenészek betiltását követelte. Ami nem meglepő, hiszen a nagy hivatásos lázadó akkoriban Koncz Zsuzsával és Zoránnal az Országos Béketanácsban és KISZ-rendezvényeken tüsténkedett.”

– Szóval ez az ember kiált most demokráciáért. Elképesztő! – gondolta magában Felhévizy, és feltette a lemezjátszójára a legendás Tűzkerék együttes 1978-as iváncsai koncert felvételét és felcsavart hangerővel hallgatni kezdte a zseniális Radics Béla előadásában a Megátkozott embert.

Borítókép: Bródy János énekes, zeneszerző Koncz Zsuzsa budapesti sajtótájékoztatóján 2016. november 8-án. Az énekesnő Vadvilág címmel elkészítette negyvenedik stúdióalbumát, amelyet 2017. március 11-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatott be (Fotó: MTI/Balogh Zoltán )

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.