Párizsi olimpia: gyűlnek a kvóták, de hiányérzetünk is van

A női kézilabda-világbajnokságot hagyományosan majd az év végén rendezik meg, ezt leszámítva azonban az olimpiai sportágakban a múlt heti torna-vb-vel lezárult az idei nagy világversenyek sora. Így a magyar sport 2023-as évének eredményességéről alapvetően már most is mérleget vonhatunk, a jövő évi párizsi olimpia felé öles léptekkel közeledve pedig azt is érdemes górcső alá venni, hogyan állunk a kvalifikációban. Szépen gyűlnek a magyar kvóták, sportolóink jelenleg 58 kvótával vagy a részvételhez szükséges szinttel rendelkeznek.

2023. 10. 13. 5:05
null
Fukuoka, 2023. július 29. Az aranyérmes magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntõjében játszott Magyarország - Görögország mérkõzés eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar válogatott ötméteresek után 14-13-ra gyõzött a görög csapat ellen. Elöl középen Kós Hubert, a férfi 200 méteres hátúszás aranyérmese. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antwerpeni torna-világbajnokságon a férfiaknál és a nőknél sem valósult meg a nagy álom, hogy megszerezzük a csapatkvótát, amire már nagyon régóta várunk: legutóbb 1996-ban a női csapatunk lehetett ott az olimpián. Most nagy esélye lett volna arra, hogy bekerüljön a párizsi olimpia mezőnyébe: ehhez vb-n a legjobb tizenkettőbe kellett volna kerülnie, és úgy lett 15., hogy legjobbunk, a háromszoros Európa-bajnok két nappal az elutazás előtt dőlt ki a sorból elülső térdszalagszakadás miatt. Tokióhoz képest ugyanakkor előrelépünk, hiszen ott csak egy versenyzőnk indult, most pedig Mészáros Krisztofer, Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge is kvalifikálta magát, s lett egy nem névre szóló női kvótánk is. Így, ha egészséges lesz, vélhetően Kovács Zsófia ott lehet a harmadik olimpiáján.

Bácskay, olimpiai, kvóta, párizsi olimpia
Bácskay Csenge beugrott a párizsi olimpia mezőnyébe Fotó: MTI/AP/Geert vanden Wijngaert

Fukuoka, Milánó, Duisburg, Belgrád – állomások a párizsi olimpia felé

Az év legzajosabb magyar sportsikerei a nyáron a fukuokai vizes vb-n születtek: férfi-vízilabdaválogatottunk története során negyedszer lett világbajnok. szövetségi kapitány együttese a döntőben 10-10 után ötméterespárbajban győzte le Görögországot, és megszerezte az olimpiai kvótát is. Női csapatunknak ez egyelőre nem jött össze, a hatodik hely ehhez kevés volt. Úszásban tizenkét versenyzőnk rendelkezik olimpiai A szinttel, és Fukuokában a hosszabb szabadságot kivett olimpiai bajnok távollétében is akadt világraszóló eredményünk: férfi 200 méter háton lett a világbajnok. S a férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszásban kvótát érő vb-ezüstje is szépen csillog.

A milánói vívó-vb-n háromszor szólt a magyar himnusz: aranyérmes lett a párbajtőröző Koch Máté, férfikardcsapatunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) és női kardcsapatunk (Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Szűcs Luca), a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi pedig egyéniben harmadikként zárt. Ezek az eredmények kvótát nem érnek, vívásban majd a kvalifikációs rangsor alapján alakul ki a párizsi mezőny. A vb mindenesetre a legtöbb pontot adja a kvalifikációban, világbajnokaink természetesen kijutó helyen állnak, miként az idei Eb-n győztes férfi-párbajtőrcsapatunk is.

Koch Máté
Koch Máté a csúcson Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kajak-kenu válogatottunk a duisburgi vb-n két aranyat, öt ezüstöt és három bronzot lapátolt össze. Ennél bizony többhöz vagyunk szokva, ráadásul egyik aranyunk sem olimpiai számban született (K1 500 – C1 5000 – Adolf Balázs). Viszont három ezüstünk igen: K4 500 – Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, K1 1000 – Varga Ádám, K2 500 – Nádas Bence, Kopasz Bálint. Férfi kajakosaink begyűjtötték mind a hat megszerezhető olimpiai kvótát, és férfi kenuban is meglett a maximális három. Ugyanakkor a nőknek csak négy kajakos és két kenus kvóta jött össze. Női kajaknégyesünk csupán hetedik lett, párosunk pedig a döntőbe sem jutott be, ez hatalmas csalódás. A kvalifikációban itt bizony hiányérzetünk van.

Birkózónk is felemás érzésekkel zárhatták a belgrádi kvalifikációs vb-t. Az előirányzott 2-4 kvótából kettő jött össze, de a már 2019 óta a mi színeinkben tusakodó Muszukajev Iszmail (szabadfogású 65 kg) arany-, Losonczi Dávid (kötöttfogású 87 kg) ezüstérmes lett. S utóbbinak is arany járt volna, ám csak a mérkőzésvezető vette észre, a szőnyegelnök és a pontozó nem, hogy a döntőben két vállra fektette az ellenfelét… A kötöttfogású 87 kg érdekessége, hogy itt az idei zágrábi Eb-t Takács István nyerte, és a fináléban éppen azt a törököt verte, akitől Losonczi a vb-döntőben kikapott. A Magyar Birkózószövetség vezetése azt az elvet vallja, hogy az olimpiára azok mennek, akik a kvótát megszerezték, bár ezek nem névre szólóak, így Losonczi készülhet Párizsra. Fritsch Róbert (kötöttfogású 72 kg) vb-ezüstje is jól mutat a tablón, ám ez nem olimpia súlycsoportban született.

A 17 éves Márton Luána történelmi vb-aranya nem ér olimpiai kvótát

Sportlövészetben, öttusában, vitorlázásában és ökölvívásban egyaránt két kvótánk van, a sportlövő Pekler Zalán nem mellékesen a krakkói Európa-játékokon, ahol révbe ért, négy aranyérmet is szerzett. A kvótát a királyszám, a kisöbű szabadpuska összetett számának megnyerése hozta neki. Ki kell emelni, hogy Hámori Luca személyében (66 kg) először leszünk érdekelve az olimpiákon női ökölvívásban. Sporttörténelmet írt a ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni is, aki a második olimpiájára készülhet, s a valenciai kvalifikációs vb-n karikával harmadik lett. Ez a sportág második magyar érme a világbajnokságokról, 1973 (Patocska Mária) után lett újra bronzunk.

Halász Bence
Halász Bence szenzációsan versenyzett Fotó: Origó/Csudai Sándor

Atlétikában egyelőre három versenyzőnk teljesítette az olimpiai szintet, és a kalapácsvető Halász Bence az augusztusi budapesti világbajnokságon – minden idők legrangosabb magyarországi sporteseményén – a harmadik helyen végzett. A dohai cselgáncs-vb-n Özbas Szofi (63 kg) is a dobogó harmadik fokára állhatott, ám ő még nem tekinthető kvótásnak; miként a vívásban, dzsúdóban is a kvalifikációs rangsorban kell majd jól állni a záráskor. Itthon nem kapott olyan nagy figyelmet, mint amennyit megérdemelt volna Márton Luána szenzációs győzelme májusban a tekvondósok bakui világbajnokságán. A Tenerifén született, Madridban élő 17 éves gimnazista öt ellenfelén átgázolva lett aranyérmes az olimpia programjában is szereplő 57 kilogrammos súlycsoportban. A sportágban ez az első magyar női vb-arany, olimpiai kvóta sajnos nem járt mellé, ezeket alapvetően itt is a kvalifikációs rangsor alapján osztják ki.

Nagyon fontos, hogy még valamennyi sportágban lehet kvótákat gyűjteni kvalifikációs versenyeken vagy az adott sportág ranglistái alapján. S triatlonban például a rangsorban jól álló Lehmann Csongor kvótáját már megelőlegezhetjük. Kerékpárban és teniszben is nagyon figyeljük a ranglistákat. és immár Marozsán Fábián neve a nemzetközi sportsajtóban is gyakran bukkan fel, s láthatjuk őket az Eurosport közvetítéseiben is.

Hogyan állunk a csapatsportokban?

A vízilabdázókról már szóltunk, de csapatsportokban még három esélyünk van a kvótaszerzésre. Női kosárlabda-válogattunk a szlovéniai Eb-n a negyedik helyen végzett, és ennek az eredményének köszönhetően jövőre hazai pályán, a soproni olimpiai kvalifikációs tornán vívhatja ki a párizsi részvételt. Japán, Spanyolország és vélhetően Kanada közül csak egy csapatot kellene megelőznie, de a három rivális az olimpiai ezüstérmes, az Eb-2. és a vb-4. – nem lesz egyszerű a feladat Székely Norbert csapatának. Az év végén, a november 19. és december 17. között zajló, dán, norvég, svéd közös rendezésű női kézilabda vb-n csak egy kvóta talál gazdára, azonban jövő áprilisban az olimpiai kvalifikációs tornákon még hat, és mi is reménykedünk a párizsi részvétel kiharcolásában. A férfiaknál januárban a németországi Eb lesz fontos megmérettetés, az olimpiára való kijutást illetően ugyanaz a lebonyolítás, mint a nőknél, és ugyanúgy bizakodunk.

Hány olimpiai kvótája van jelen pillanatban Magyarországnak?

Szépen gyűlnek a magyar kvóták, sportolóink jelenleg tizenegy sportágban 58 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkeznek. Íme, a teljes lista:  

  1. ATLÉTIKA (3)
    szinttel rendelkezők, férfiak: Molnár Attila (400 m), Halász Bence (kalapácsvetés), nők: (100 m gát)
  2. BIRKÓZÁS (2)
    kötöttfogású 87 kg (Losonczi Dávid), szabadfogású 65 kg (Muszukajev Iszmail)
  3. KAJAK-KENU (15)
    hat férfi kajakos, négy női kajakos, három férfi kenus, két női kenus  
  4. ÖKÖLVÍVÁS (2)
    férfiak: Kovács Richárd (63,5 kg), nők: Hámori Luca (66 kg)
  5. ÖTTUSA (2)
    nők: férfiak: Bőhm Csaba
  6. RITMIKUS GIMNASZTIKA (1)
    Pigniczki Fanni (egyéni összetett)
  7. SPORTLÖVÉSZET (2)
    férfiak: Pekler Zalán (kisöbű szabadpuska összetett), nők: Fábián Sára Ráhel (légpisztoly)
  8. TORNA (4)
    férfiak: Mészáros Krisztofer (egyéni összetett), nők: Czifra Bettina Lili (egyéni összetett), Bácskay Csenge (ugrás), plusz egy kvóta (egyéni összetett)
  9. ÚSZÁS (12)
    olimpiai kvalifikációs idővel, azaz A szinttel rendelkezők, férfiak: Betlehem Dávid (1500 m, 800 gyors), Kós Hubert (200 m hát), Rasovszky Kristóf (400 m, 800 m, 1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 m gyors), Kovács Benedek (100 m, 200 m hát), Milák Kristóf (100 m, 200 m pillangó), Márton Richárd (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Németh Nándor (100 m gyors); nők: Késely Ajna (400 m, 800 m gyors), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát), Pádár Nikolett (200 m gyors); nyíltvízi úszás, férfiak: Rasovszky Kristóf (10 km)
  10. VITORLÁZÁS (2)
    férfiak: Vadnai Jonatán (ILCA 7), nők: Érdi Mária (ILCA 6)
  11. VÍZILABDA (12+1)
    férficsapat

Borítókép: A fukuokai vizes vb-n az aranyérmes magyar férfi-vízilabdaválogatott játékosai, elöl középen pedig Kós Hubert, a férfi 200 méteres hátúszás aranyérmese (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.