időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

A Helyzet

HÍRZÓNA

A világ végén

A megváltozott mentalitás jele az volna, ha végre megpróbálnánk a fák vagy a folyók „fejével gondolkodni”.

Aktuális

FÓKUSZBAN

Magyar szén Erdélyben

A régi magyar bányavidékeket, sejtelmes bányalejáratokat ábrázoló képeslapoknak külön gyűjtőkörük van Kárpát-medence-szerte.

Elutasítjuk a fasiszta mozgalmat

Bukarestben a román király elleni merénylettel vádolnak magyar tiszteket, de adattal nem szolgálnak kormányunk kérésére sem. Liberális képviselők a bécsi baloldali emigrációval tárgyalnak hazajövetelükről.

A kisantant meggátolná népszövetségi tagságunkat

A baloldal támadása az interparlamentáris unió ülésén az ellenkező hatást váltotta ki – jelenti ki Bethlen István. Horthy Miklóst a kisantant vezetői elleni összeesküvésben való részvétellel rágalmazzák.

77 éve hunyt el Bartók Béla

„Egész életemben minden téren mindenkor és minden módon egy célt fogok szolgálni: a magyar nemzet és magyar haza javát.”

2022. szeptember 27. kedd 09:18

M5: István király szobrai

Négy különböző felfogású István szobrot mutat be a műsor: az innsbrucki Hofkirche 1515-ben készült bronzszobra – I. Miksa császár fantasztikus síremlékének egyik alakja – fiatal humanistaként ábrázolja a királyt, a Szentjobb erdélyi faluban felavatott szobor a gyötrődő Istvánt állítja elénk, Kő Pál szobra a gellérthegyi Sziklakápolna előtt a középkorból idéz, Melocco Miklós esztergomi Szent István megkoronázása című szobra a XXI. század különös szellemi terében lebegő kompozíció.
2022. szeptember 27. kedd 10:00

Jövő nyárig a Szépművészetiben marad a Bosch-kiállítás egyik fő műve

Bosch művészi örökségét idézi fel a Szépművészeti állandó kiállításának új szekciója, amely a július közepén, a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállításaként zárt, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat két műtárgya köré épül. Így továbbra is a múzeumban látható a kiállítás egyik fő műve, Bosch enigmatikus alkotásának, a Földi gyönyörök kertje-triptichon középső részének legkorábbi, fatáblára készült másolata.
2022. szeptember 27. kedd 15:30

Könyvbemutató: Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig

Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából szeptember 27-én mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötetét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). A kiadvány a FilmHungary Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelenik meg.
2022. szeptember 27. kedd 17:00

Megemlékezés és orgonaszentelés

Szeptember 27-én 17 órától várnak minden érdeklődőt a Makovecz Imre által tervezett rákoskerti Mennybemenetel ökumenikus templomba, a tervezője halálának tizenegyedik évfordulójára rendezett megemlékezésre és orgonaszentelésre. A templomba szervezett ünnepségen átadják a Repülőszerencsétlenségek áldozatainak emlékhelyét is, amely Benedek József szobrászművész alkotása.
2022. szeptember 27. kedd 18:00

Muzsikuslegendák: Renata Tebaldi

A Muzsikuslegendák kedden 18 órakor kezdődő műsorának főszereplője a száz éve született angyalhangú opera-énekesnő. Arturo Toscanini nevezte el így Renata Tebaldit, akinek ahol csak fellépett, ott imádták mind a hangját, mind színészi képességeit. Lehetett volna ő is a „pesarói hattyú”, de hát ezt a titulust már Gioacchino Rossini birtokolja. Halálakor Luciano Pavarotti azt mondta: „Búcsúzom Renata, emléked és hangod örökké a szívembe vésődött”.
2022. szeptember 27. kedd 18:00

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában filmvetítés

A Várkert Bazár A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozatának következő része a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket szeptember 27-én. Az átfogó portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtti, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.
Ajánlók
több mutatása

Hol sörözzünk Brassóban?

„Számos brassói éttermet is bemutattam már, de arról még nem ejtettem szót, hogy helyi sörkülönlegességeket merre találni.”